Fra bloggen: Haiti gjenoppstår som turistnasjon

 In News, News

Seks år har gått siden mitt forrige opphold på Haiti. Mine første uforglemmelige minner fra landet ble skapt somrene 2008 og 2009, den gang som frivillig lærer/trener på Prosjekt Haitis sommerskole. Siden gikk det slag i slag og årene passerte. Ønsket om å knytte nye bånd til Haiti brakte meg til masterprogrammet Franske områdestudier. Jeg befinner meg nå på feltarbeid i Port-au-Prince i forbindelse med masteroppgaven. Den handler om arbeidet til franske Røde Kors etter jordskjelvet i 2010. Som mange registrerte, var den internasjonale økonomiske mobiliseringen etter katastrofen relativt stor. Det er estimert at 16, 3 milliarder dollar  ble lovet. Uten å gå mer inn på resultatene av den internasjonale innsatsen her, vil jeg anbefale en ypperlig beretning som julelektyre: The Big Truck That Went By, How the World Came to Save Haiti and Left Behind a Disaster av Jonathan M. Katz. Det er en gripende og lettlest bok om hva som egentlig skjedde etter jordskjelvet. Så hvordan ser det ut på Haiti i dag?

 
Nybygd lekepark med solcelledrevet belysning i bydelen Delmas i Port-au-Prince.

Når jeg nå ferdes rundt i Port-au-Prince ser jeg tydelig at utviklingen er på vei i riktig retning. I løpet av dette oppholdet ser jeg tilnærmet ingen spor etter jordskjelvet. Derimot ser jeg nybygde sykehus, skoler, nærings- og hotellbygg med strømforsyning av solcellepaneler, restauranter, solcelledrevne gatelys, nyasfalterte veier og en forbedret avfallshåndtering. Tross medienes gjennomgående pessimistiske reportasjer fra Haiti, lokkes et økende antall nysgjerrige turister hit – ofte med et ønske om å skape egne bilder av virkeligheten i landet. Hva gjør haitianerne selv for å gjøre Haiti mer attraktivt for reiseglade som vil se landet?

 
Sagnomsuste Hotel Olofsson i Port-au-Prince, hotellet stod ferdig på slutten av 1800-tallet.

Regjeringen satser stort og jobber iherdig med å legge til rette for gode turistopplevelser, og store forbedringer er gjort: tre nyrestaurerte/nybygde flyplasser, en ny turisttaxiordning på flyplassene samt et økende utvalg overnattingssteder. Nå finner man gode muligheter også på Airbnb! Haitiansk politi har økt kapasitet og er bedre rustet, og sikkerheten i landet er kraftig forbedret ifølge Lonely Planet, samt en nylig publisering fra det amerikanske utenriksdepartementet. Så hva bør man se når man reiser til Haiti? I dette innlegget velger jeg å fokusere på noe nordmenn elsker – fjellturer!

 
Utsikt over Port-au-Prince fra restauranten Observatoire Boutiliers i Kenscoff.

Haiti er et land for fjellturentusiaster. Spesielt for dem som gjerne kombinerer vandring i fjellet med sol og bading på nydelige strender, omkranset av kokospalmer og turkist hav. ”Skal man oppleve det ekte Haiti må man til fjells – besøk de frodige fjellområdene og fjellandsbyene!”, får jeg stadig høre fra haitianere. Som Tromsøgutt trives jeg kun middels godt i tropevarmen. For meg er det gledelig å vite at man i løpet av en pittoresk biltur opp fjellsidene fra Port-au-Prince, løftes fra stekende 33 ºC til behagelige 20 ºC. Et perfekt valg for en slik tur er Route de Kenscoff, veien som knytter hovedstaden til den bugnende og sjarmerende fjellkommunen Kenscoff. På rundt 1500 moh kan man boltre seg i naturskjønne omgivelser og frisk fjelluft. I sterk kontrast til nede i byen, tilbyr Kenscoff frodig vegetasjon, bugnende grønnsaksmarkeder og dyrket mark.

 
Dyrket mark i Kenscoff.

For dem som virkelig liker seg på fjelltoppene: Navnet Haiti betyr landet med høye fjell. Dette stammer fra Taino-indianerne. De levde fredelig på øya før Christopher Columbus oppdaget den i 1492 (les: sovnet av og grunnstøtte skipet Santa Maria utenfor byen Cap Haitien i nord). Under det omtrent 300 år lange, brutale slaveregimet, kalte de spanske og franske kolonistene landet for henholdsvis La Española og Saint Domingue. Franskmennene tok i bruk kallenavnet Antillenes Perle på grunn av landets naturlige skjønnhet. Det var i 1804 at den haitianske frigjøringslederen, Jean-Jacques Dessalines, tok tilbake det gamle navnet. Landet med høye fjell består av tre fjellmassiver med totalt åtte topper på over 2000 moh, samt et stort antall fjell over 1500 m.

 
Det majestetiske fortet Citadelle Laferrière fra 1820, omtrent 20 km fra Cap-Haïtien i nord-Haiti.

I nord ligger Massif du Nord. Her kan man kombinere fjellturen med et besøk på Haitis mest kjente turistattraksjon: den 40 meter høye festningen Citadelle Laferrière fra 1820. Den er bygget på toppen av et 910 meter høyt fjell, og turen opp er på 11 kilometer og tar rundt 2 timer. Fortet er blant de største på det amerikanske kontinentet og er utvalgt til et av UNESCOs verdensarvsteder.

På sørvestkysten ligger spektakulære Massif de la Hotte, omringet av vann på tre sider. De majestetiske toppene stiger bratt opp fra det karibiske hav til høyder på over 2000 m, slik er Massif de la Hotte Haitis svar på vår egen vestlandskyst. At vi også her finner et utadvendt og sjarmerende folk, gjør sammenligningen ekstra treffende. Kun de aller sprekeste bestiger den høyeste toppen som er Pic Macaya på 2347 moh. Turen opp er lang og krevende, men tilbyr en utsikt som vil imponere selv rutinerte, norske fjellgeiter.

I sørøst ligger vakre Massif de la Selle. Dette området fikk nylig plass på UNESCOs liste over verdens biosfærereservater. Her finner man Haitis høyeste fjell, Pic la Selle på 2680 moh. Regionen består av mange ulike økosystemer og beskyttede områder. Det lettest tilgjengelige er den vakre og frodige nasjonalparken La Visite, 22 kilometer sør for hovedstaden. Her finner man en unik bartreskog og endemiske fuglearter. Biosfærereservatet inneholder også viktige kulturelle og arkitektoniske tradisjoner, blant annet i den historiske byen Jacmel.

Haiti var en stor turistnasjon frem til 1980-tallet. I tillegg til enestående kulturelle, historiske og kunstneriske tradisjoner, har Haiti et bredt spekter av økoturismeattraksjoner. Dette bidrar nå til at stadig flere av verdens reiselystne trekkes mot landet som en gang var kjent som Antillenes Perle.

Runar Ytrehus

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.