Jul på Haiti

 In News, News
haitijul1

Årets siste nyhet fra Prosjekt Haiti er skrevet av 10 år gamle Sara fra Norge og 11 år gamle Marsha fra Haiti. I år har de har feiret jul sammen på Haiti for første gang. Marsha er elev ved Petit Troll i Port au Prince, der hun bor sammen mer mammaen sin og to søstre. Sara er datteren til Ragnhild i Prosjekt Haiti, og bor i Oslo. Sara har vært på Haiti mange ganger, men dette er første gang hun feirer jul der.
Marsha 11 år:
Vanligvis i julen leker jeg. Jeg ser ser på fyrverkeri hvis det er noe. Vi spiser ikke noe annet på julaften enn til vanlig. Spaghetti, ris mais, noen juler får vi kjøtt men ikke alltid. Julenissen har aldri besøkt meg. Jeg vet ikke hvorfor julenissen aldri har kommet. Jeg har aldri fått gaver på julaften, ikke av julenissen eller av noen andre. Mamma gir meg masse kyss på julaften, det er min gave.

Julen ser fin ut for mange, de er sammen med familien sin og spiser masse mat. De har juletre og gaver, det ser veldig fint ut. Jeg er ikke sjalu på de som har det sånn, men skulle jo gjerne hatt det sånn jeg også.

Denne julen ble veldig annerledes for meg for Sara og Ragnhild kom fra Norge for å feire jul på Haiti. For første gang i mitt liv fikk jeg gaver. Da jeg våknet om morgenen fant jeg en gave ved hodet mitt. Jeg er sikker på at det var nissen som kom med den. Jeg var på fest meg masse mennesker. Sara og jeg har vært venninner veldig lenge. Jeg elsker å være sammen med Sara når hun er her. Vi spiste ris, krabbe, kylling, og ribbe som Ragnhild hadde laget. Det var kjempegodt. Mammaen min var også på festen.
I romjulen dro vi på stranden og på et hotell for å bade. Denne julen har vært den beste i mitt liv, jeg håper det blir sånn hvert år!
Sara 10 år:
Vanligvis i julen pleier jeg å være hjemme og spise ribbe og julepølser. Først spiser vi, så setter alle seg i sofaen og alle gavene må pakkes opp en og en. Jeg pleier å få mange gaver, og etter at jeg har åpnet gavene pleier jeg å leke med det jeg har fått. Som oftest får jeg alltid det jeg ønsker meg. Det er veldig fint å gi gave til de andre også for de blir så glade.
I år skulle vi reise til Haiti og feire jul, så vi gjorde noen juleting før vi dro. Mormor hadde laget riskrem med mandel. Jeg var helt overbevist om at noen andre skulle få den, men det ble faktisk meg!
Julen i år ble veldig annerledes. Jeg skulle feiere jul med Marsha, mamma, mormor og mange vi kjenner på Haiti. Mamma prøvde alt hun kunne å lage ribbe med sprø svor, men det var veldig vanskelig fordi det var en annen ovn. Men vi syns alle den kreolske grisen smakte godt.
Vi ga bort gaver til alle sammen. Jeg fikk mye færre gaver i år enn i fjor. Det var både litt dumt men også fint. Det var faktisk hyggeligere å gi bort masse gaver enn å få masse selv. Jeg var pakkemester og fordelte det slik at det ikke skulle bli urettferdig. Jeg følte at jeg ikke kom til å få så mange gaver, men det var faktisk mange gaver igjen til slutt som var til oss. Da merket jeg hvor mye heldigere jeg var enn de andre som fikk bare en hver.
Jeg fortrekker nok å feire jul i Norge, men det har vært fint å feire jul på Haiti også!
haitijul2_jul3
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.