Nytt legeteam på plass i camp Petit Troll

 In News
E-post
legeteam_2I april betjente legene Maria Pedersen og Carl Henrik Aarnæs, begge ansatt ved Universitetssykehuset i Nord Norge, den midlertidige klinikken ved Petit Troll. Her er deres rapport fra oppholdet. 

Vi hadde planlagt turen til Haiti i noen uker men plutselig så det mørkt ut. Asken fra Island var på vei innover Norge og store deler av Europa og flyvning på flyvning ble kansellert. VI hadde pakket klare to store bagger med medisinsk utstyr og kjente frustrasjonen vokse da vi til slutt måtte innse at det nok ikke ville bli noen reise til Haiti i første omgang. Men vi gav ikke opp og tilslutt kom det en åpning mandag morgen, 1 dage etter planen kom vi oss til Oslo. Med helt ny reiserute kom vi endelig frem til Haiti kun 12 timer etter planlagt ankomst, endelig var vi fremme.

På flyplassen ble vi mott av prosjektleder Edwin Ceide som tok varmt imot oss. Vi reiste rett til Petit troll hvor vi ble mott med en varm glede og lekende nydelige barn som virkelig strålte av glede.

 

Hvordan disse menneskene klarer å holde motet og livsgleden oppe er for meg et mysterium. De har alle mistet mye og mange alt I jord skjelvet, men allikevel har de en unik vilje til å fortsette.

Dagen etter var vi endelig I gang med arbeidet I klinikken ble vi mott av enda flere fantastiske Haitianere som ikke har gitt opp håpet. De kommer alle tidlig om morgenene og sitter ute i varmen og venter, opp til flere timer uten aa klage. Vi blir mott med mange nye problemstillinger hvilket er spennende og det foles godt å kunne hjelpe, mange av disse meniskene har aldri vært hos lege men trenger det så sårt.  Mange har vondt I magen, men ikke fordi de er syke men fordi de kun har et måltid per dag. Mange har hodepine og urinveis infeksjon, kun som følge av dehydrering. Barna har soppinfeksjoner, og skabb som følge av dårlige boforhold og ikke dårlig hygiene. De fleste er mer velstelte enn en kunne drømme om for en som bor på bakken I et telt av presenninger.

 

Noen dager senere kommer endelig konteineren fra Norge. Den er fylt til randen med klær, sko, mat og sanitærartikler som er donert fra privatpersoner og bedrifter i Norge. Alle som bor I leiren her samler seg for å hjelpe til med bæringen og etter kun kort tid har alle organisert seg på rekke fra konteineren helt opp til skolen. Eske på eske sendes oppover og alle viser en enorm glede for å kunne hjelpe. 24 timer senere er minst halvparten delt ut igjen til folket og det er kjørt ut flere runder til andre leirer som også sårt trenger hjelp. Her er det ikke snakk om å beholde tingene for seg selv eller lagre det til senere, det er det som er så spesielt med Prosjekt Haiti, de får ting gjort uten “delay” og hjelper der det er mulig både I sin egen leir men også langt utenfor leiere.

 

I går hadde vi utekontor I Cite Solèi som blir sett på som det største slum området på Haiti( og I Verden), når vi ankom satt det alt 140 haitianere i kø og ventet på legehjelp. Vi må bare prove å hjelpe på beste måte med det utstyret og medisinene vi har.  I følge haitianerne selv begynner livet sakte å normalisere seg men for oss som ser det utefra har oppbygningen av Haiti bare så vidt begynt de vil trenge hjelp i lang tid fremmover så selv om mediene ikke fokuserer like mye på situasjonen på Haiti så er der viktig at vi ikke glemmer den, vi må alle fortsette å hjelpe hvis landet skal reise seg igjen. Og det er ikke gjort i en håndvending.

 

Pa mange måter ga denne krisen oss bare en større bevissthet om hvordan de har hatt det I lang tid.  Men en ting er sikkert, de har en livsglede og en styrke vi alle kunne lære mye av !

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.