REISEBREV FRA MARTE

 In Uncategorized

Marte Lajord Frøseth er styremedlem og frivillig medarbeider i Prosjekt Haiti. Marte har vært på Haiti en rekke ganger, sist i mars 2011. Her er reisebrev fra hennes opphold:[cml_media_alt id='2097']Marte_1[/cml_media_alt]

 

Endelig tilbake på Haiti! Teltleirene vi kjørte forbi på vei fra flyplassen, står i skarp kontrast til det vakre landskapet – over en million mennesker er fortsatt husløse etter katastrofen i fjor. Men stemninga og humøret blant barn og ansatte på skolen vår “Petit Troll”, er akkurat like herlig som før.

Først og fremst vil jeg si at jeg er stolt over at Prosjekt Haiti raskt fikk avvikla leiren vår etter jordskjelvet i fjor og plassert alle beboerne i permanente boliger. Etter hvert som jeg fikk se mer av hovedstaden – var jeg ganske sjokkert over å se hvor mange som enda bor i teltleirer under svært kummerlige forhold. Oppbyggingsarbeidet går veldig sakte og selv om Haiti på mange måter er “old news”, etter mange andre forferdelige naturkatastrofer – levner denne reisen ingen tvil om at hvis Port au Prince skal bygges opp, må verdenssamfunnet hjelpe og fokuset og blitsen må igjen rettes mot Haiti.

 

Over åtte år har gått siden jeg for første gang satte mine bein på Haiti, som en nysgjerrig- men uerfaren 18 åring. Det var mange inntrykk og følelser i sving og jeg tok med meg hjem mange skjebner i den mentale kofferten. Men jeg husker at jeg allerede da bestemte meg for: hit skal jeg tilbake! Det har blitt mange flere turer til Haiti siden den gang og selv om det høres ut som en godt brukt klisjé, så tror jeg at den første turen på mange måter endret min måte å se verden på. Man får et helt annet perspektiv på ting – på det som faktisk er viktig å bry seg om, og det man ikke må bruke kalorier på å irritere seg over. Jeg tror nok at mange av de frivillige i Prosjekt Haiti kan kjenne seg igjen når jeg sier at det tennes en glød i hjertet, for landet med de store kontrastene.

 

 

Ledelsen, lærerne og de ansatte på skolen gjør en fantastisk jobb og barna trives godt i skolemiljøet. Både ungdomsklubben “Etape Jeunesse” og kvinnegruppa “Mama Troll” er i full drift og fungerer godt.

 

Nytt av året er prosjektet med å bygge bakeri og systue i nabolaget, samt bygging av ny skole i byen St. Louis de Sud i samarbeid med BuildAid. Det er fantastisk å tenke på at 200 barn i en fattig landsby også skal få muligheten til skolegang og utdannelse i regi av Prosjekt Haiti. St. Louis de Sud er også en naturperle og vi har et håp om at en gang i framtida, så kan turister også oppleve den siden av Haiti – og ikke bare fattigdommen som naturlig nok preger førsteinntrykket folk får. Samtidig jobbes det hver dag for å få midler og støtte til et nytt skolebygg i Port au Prince, slik at Petit Troll kan få bedre lokaliteter og plass til enda flere barn. Vi i Prosjekt Haiti har alltid ment at opplæring og utdanning er det som må til for at befolkninga på Haiti skal bli bedre rustet til og selv skape endringer i landet og forbedre sin egen livssituasjon – og vi ser at det hjelper!

 

Fra å være en liten organisasjon med 30 skolebarn og noen få ansatte, har Prosjekt Haiti vokst enormt mye de siste årene. Jeg synes det er flott å se forgreiningene av prosjektet og jeg er stolt av at vi tør satse – vi tør prøve! Spesielt synes jeg det er godt å se “Mama Troll”-prosjektet vokse og bli større. Det er så mange fantastiske og flinke damer som får til det de har satt seg i fore. Alt i fra grunnleggende lese- og skriveopplæring til bygging og drift av bakeri. For ei 45-års gammel dame å sette seg ned for å lære seg å lese – det er ikke enkelt og det krever både mot og tålmodighet. Det er rett og slett imponerende, spesielt med tanke på at disse damene ofte må forsørge og ta seg av familien ved siden av.

 

Jeg er veldig glad på vegne av styret i Prosjekt Haiti, for at Ingvill og Edwin har flyttet til Haiti for å jobbe for oss. Uten dem hadde det ikke vært mulig å sette i gang så mange nye delprosjekter og administrere disse på en så hensiktsmessig måte. For de som ikke har opplevd landet, så må det jo sies at Haiti definitivt ikke er et land for amatører, men Ingvill og Edwin får til det som tilsynelatende er umulig. Som Edwin så fint har sagt det og som på mange måter er et mantra i vår lille organisasjon;

 

“En drøm er en drøm når du ikke tror.

Hvis du tror, er det ikke lenger en drøm,

men et mål å jobbe mot”.

 

Det er alltid med vemod at jeg pakker kofferten min og reiser tilbake til Norge. Jeg synes det er så trist å reise fra alle de flotte menneskene jeg har blitt kjent med. Samtidig så er jeg også motivert til å komme tilbake til Norge for å jobbe videre med det som vi gjør her – nemlig drive med informasjonsarbeid og innsamling av midler, slik at vi kan drive prosjektet videre på en best mulig måte.

Til alle våre støttespillere i Norge, vil jeg bare si tusen takk – din hjelp gjør faktisk en stor forskjell! Så vil jeg gjerne benytte anledningen til å oppfordre dere alle til å verve flere faddere, slik at enda flere barn kan få en mulighet til en bedre framtid på Haiti.

 

Med vennlig hilsen,Marte Lajord Frøseth

[cml_media_alt id='2098']Marte_2[/cml_media_alt]    [cml_media_alt id='2096']Marte_3[/cml_media_alt]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.