Tilbakeblikk på årets sommerskole

 In News, News
sommerskole4Også i år har Prosjekt Haiti arrangert sommerskole for barna ved Petit Troll-skolen i St. Louis du Sud. Som i fjor ble dette gjort i et samarbeid mellom norske frivillige og ungdommer fra ungdomsklubben Etap Jenes i Port au Prince. Årets rapport fra sommerskolen er skrevet av Victoria Hovig Frigland og Madeleine Bjercke fra Norge og Kingson Saintlouis fra Haiti.
Madeleine og Victoria:
Å skrive et reisebrev fra Haiti hørtes i utgangspunktet enkelt ut for det er jo så uendelig mye å fortelle. Men akkurat som da vi landet på Gardermoen og ble spurt: ” hvordan har det vært?” ”hva har gjort mest inntrykk” så strekker ikke ordene helt til. Fantastisk og overveldende, sterkt og tankevekkende er ikke helt dekkende. ”Fattigdommen” ”kontrastene” ”styrken” og ”gleden” kjennes klisjefylt og uten evne til å formidle det man sitter igjen med. Noen opplevelser i livet kan man aldri helt fange eller forklare med ord, og sånn føles det også etter tre uker med sommerskole på Haiti. Det som imidlertid kan sies er at det har vært en utrolig erfaring å få lov å se det fantastiske arbeidet Prosjekt Haiti gjør og å få delta på en liten del av det. Det har vært helt unikt!

For å skildre vår reise og deltakelsen på sommerskolen vil vi beskrive (prøve!) noen av opplevelsene som utpreget seg og de gode og sterke minnene vi ser tilbake på.

sommerskolevictoriaVictoria: 

Sterke inntrykk ventet allerede før vi hadde begynt på sommerskolen; bilturen ut av Port au Prince og mot St.Louis de sud var overveldende. Å kjøre forbi de enorme teltleirene og slumområdene er en sterk opplevelse for noen som ikke har sett slik fattigdom på nært hold tidligere. Der og da satt jeg med en uendelig tristhet over at det er så mange som lever med så utrolig lite og med en, sikkert for mange, velkjent følelse av håpløshet – at oppgaven er så stor at det ikke nytter å ta fatt på den , og jeg tenkte at denne følelsen kommer jeg til å kjenne mye på i de neste ukene. Allikevel ble det ikke helt sånn: å være med i en organisasjon som utretter så utrolig mye bra med begrensede midler ga følelsen av at her er det uendelig med muligheter og potensial for positiv endring. Det er gode krefter i sving!
Et minne jeg sent vil glemme er dagen vi var for å besøke landsbyen der de fleste av barna som deltar på sommerskolen kommer fra. Det er vanskelig å ta inn over seg forholdene de lever under og jeg føler fortsatt klumpen i magen når jeg etter å ha fascinert meg over de oransje tonene i det svarte håret til mange av barna blir fortalt at dette er et tegn på alvorlig underernæring. Det er da man virkelig skjønner at de herlige ungene som kommer strålende og forventningsfulle hver dag i sine beste klær på sommerskolen ikke har det så bra som de burde, og som vi så inderlig ønsker for dem. Og da føles det så uendelig viktig og godt å vite at Prosjekt Haiti jobber for at de skal få et varmt måltid på skolen hver dag!
Som frivillige fikk vi gleden av å samarbeide med Prosjekt Haiti sin fantastiske ungdomsgruppe. Vi samarbeidet om ansvaret for barnegruppene og de hjalp oss med kommunikasjonen med barna.

sommerskolekensonKingson: 

The work started every day from 9 to 1 o’clock. We divided the time in two, that means that we always changed the activities after eleven. Before eleven we did activities like: swimming, board games, volleyball, football and the kids learned some good things like: art, English words and drawing. And after eleven we had free activities like: lego, puzzles, tennis and the kids learned how to make bracelets. The older kids made two movies, one with all the volunteers and the youth club and one by themselves.
The only problem that we had with the kids was that when you talk to them they just look at you and they don’t want to obey you at once, but they are quick learners. I was proud of the kids, they worked hard and did good work. Etap Jenes and the volunteers put their heads together to make the children happy every day, we all did a great job.
For us in Etap Jenes, the summer camp was so good. It was like a school because each day we learned something more. For example me, I worked with Liss and I learned two very nice games and I practiced my English. But the most important thing for me was to work with the kids because I have never done that before. And now I feel so happy because I know how to work with kids. I’m thankful to Liss for that, because she taught me how to work with kids.
I feel very proud of the work we’ve done. I felt so good everyday because it was a pleasure for me to work with the volunteers and to see how the kids in St. Louis du Sud live.

sommerskolemadeleineMadeleine:

Et av de livligste minnene jeg sitter tilbake med er musikken og dansen. Både som friaktivitet og lek med barna – så vel som sosial og gledesfylt aktivitet på kveldstid – satt latteren løst da hofter og føtter svingte seg under de svaiende palmene som syntes å lekent danse med i vinden. De frivillige bega seg ut i dansen med en god dose entusiasme og var i like stor grad underholdning for barna som syntes det var festelig å se en stotrende ”blanc” sitt hengivende forsøk på å kopiere dansetrinn og rytmer som ligger langt unna gymtimens valsundervisning.
Dansen og musikken førte oss sammen og syntes å skape et universelt språk. Gleden ligger i samværet, i lærdommen og kulturutvekslingen som skapes. Vi ser hverandre. Vi observerer hverandre. Gleder oss over hverandre – og med hverandre. Den siste kvelden feiret vi to fantastiske uker på sommerskolen der dans og musikk, sang og glede var med. Da jentene fra ungdomsgruppa pekte på oss og ga oss en imitasjon av vår dansestil fikk vi alle en god latter. Bevegelsene var så tatt på kornet at det var som å se seg i et speil. Det føltes unikt å skape en kommunikasjon på denne måten, der et spørsmål er en bevegelse, og en gjentakelse eller en imitasjon er et svar. Det herlige med denne gleden er at musikken er en del av sommerskolen man har mulighet til å ta med seg hjem. Glade skolebarn smiler mot meg når jeg setter på musikken her hjemme i lille Norge og bringer tilbake de herlige øyeblikkene under de svaiende palmene.
Tusen takk for en fantastisk reise, opplevelser vi holder nært til hjertet og minner som fremkaller varme, beundring og glede.

 

sommerskole3

sommerskole2

sommerakole5

 

 

 

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.